Резултати

Мисли за природата, културата и водата

БИДИ ЕВРОПСКИ ТУРИСТ

Инфраструктура

Церемонија за отворање на новиот пат кон Липковското езеро

На 4 септември 2017 година официјално беше отворен новоизградениот дел од патот кон Липковско езеро, изграден во рамки на проектот.

На свечената церемонија учествуваа министерот за животна средина и поранешен градоначалник на Липково до 2017 г-дин Садула Дураку, министерот за локална самоуправа г-н Сухејл Фазлиу, претставници на Програмата за прекугранична соработка, претставници на проектните партнери од Бугарија - заменик-градоначалникот на Сатовча г-н Румен Орачев и секретарот на Центарот за култура "Просвета 1937“ од Плетена, г-а Антоанета Бекташева.

Вршителот на должноста Градоначалникот на општина Липково г-дин Амиди ги поздрави гостите и ги презентираше проектираните резултати, а гостите посакаа нов успех на граѓаните на општина Липково. Партнерите од Бугарија упатија честитки со музичкиот настап.

Отворање на новата шеталиштето на реката Бистрица во Сатовча

На 20 декември 2017 година официјално беше отворена нова пешачка зона со релаксирачки зони по должината на реката

Бистрица во Сатовча, изградена во рамките на проектот.
Градоначалникот на Сатовча, д-р Арбен Мименов во својот говор го истакна значењето на спроведените активности за подобрување на социјалната средина во селото.

Поздравен говор за поддршка на идните партнерски односи даде градоначалникот на Липково од Македонија г-н Еркан Арифи. Тој истакна дека развојот на условите за туризам е важна задача за двете партнерски општини и дека општина Липково има интерес да продолжат партнерството со Сатовча и во иднина.

Претставниците на третиот партнер Центарот за култура "Просвета 1937“ од селото Плетена изведоа фолклорни танци.

Видеа

Video Satovcha

Video Lipkovo